TARTIFLETTE

01.03.2014 22:34

Tento pokrm jsme poprvé jedli na horách - v savojských Alpách. Jeho příprava je opět jednoduchá, relativně rychlá a chutná výtečně. Zde je postup, jak jej zpracováváme my:

Uvaříte si cca 1 kg brambor, nakrájíte na kolečka a nasypete do tukem vymazané zapékací mísy. Na pánvi podusíte na kolečka nakrájenou cibuli a proužky slaniny (najdete také v naší nabídce), nasypete na brambory. Kolečko sýru rozříznete podélně a položíte řeznými plochami na cibuli se slaninou. Plíseň sýru Vám po rozpečení vytvoří křupavou a chutnou krustičku (proto touto stranou nahoru). Vložíte do vyhřáté trouby cca na 210 °C a pečete do zhnědnutí kůrky (přibližně 1/2 hodiny). Sýrová hmota se Vám zcela rozteče do brambor a vytvoří hustou "omajdu". Kdo má rád, může před vložením do trouby či v průběhu lehce podlít bílým vínem - pak je ale sýrová "omajda" řidší. S manželem se stále doma přeme, co je lepší - zda s vínem či bez. :-)

Originální sýr do tohoto pokrmu je Reblochon, v běžné kuchyni ale často nahrazován právě tímto "Sýrem na Tartiflette", který je i cenově příznivější. Navíc - mně osobně i mé kamarádce chutná víc než originál. :-) Pokud byste někdo chtěl rovněž otestovat - dejte mi do poznámky objednávky, že chcete koupit originál Reblochon (v nabídce běžně není). 450 g Reblochonu vychází na 270 Kč oproti 500 g Tartiflette sýru za 168 Kč.


Zpět